Grotere erfenissen in de toekomst

Contact Us

Grotere erfenissen in de toekomst

De jongere generatie erft jaarlijks meer dan € 13 mrd en dat wordt alleen maar meer’, zo viel te lezen in het FD van 7 mei 2016. In de periode van 1982 tot 2005 waren gepensioneerden nog van mening dat het tijd werd dat hun kinderen voor zichzelf gingen zorgen. Toch hebben velen hun denkwijze later weer veranderd en gingen zij voor een grotere nalatenschap zorgen.

Sinds 2010 is de solidariteit tussen de generaties weer helemaal terug. Familieleden maken vaker afspraken met elkaar met betrekking tot het vermogen. ‘Wanneer jij mij helpt wanneer ik bepaalde dingen niet meer kan, dan schenk ik jou een bepaald bedrag’. Het is echter wel van groot belang om je goed te laten informeren over de do’s en don’ts.

Denkt u erover om al voor uw overlijden uw erfenis te verdelen onder uw kinderen zodat zij geen erfbelasting hierover hoeven te betalen? Let er dan op dat de schenking minimaal 180 dagen voor het overlijden plaatsvindt. Zit er een te korte periode tussen de schenking en het overlijden dan wordt de schenking in beginsel bij de erfenis opgeteld en zullen uw kinderen ook over de schenking erfbelasting moeten betalen. Ook is het zo dat het vele euro’s kan schelen wannéér u de schenking verricht en met wélke omschrijving. Zo mag er vanaf 1 januari 2017 onder bepaalde voorwaarden eenmalig € 100.000,00 belastingvrij worden geschonken voor de eigen woning. Het kan dus verstandig zijn om nog even te wachten met schenken.

Kortom, laat u goed informeren voordat u een deel van uw toekomstige nalatenschap gaat verdelen.

Share this post?

Het Rond Advocaten

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *