Geregistreerd partnerschap wordt steeds populairder

Steeds meer mensen kiezen voor een geregistreerd partnerschap, aldus berichtgeving op de nieuwssite NU.NL op 10 juni 2016. Uit recent gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat het aantal geregistreerde partnerschappen harder groeit dan het aantal huwelijken. Waar er in het jaar 2014 10.500 geregistreerde partnerschappen werden afgesloten, is dit getal in 2015 zelfs gestegen naar 13.000 partnerschappen. Ook is te zien dat het aantal huwelijken licht gedaald is ten opzichte van 2014. Men heeft blijkbaar de neiging om sneller te kiezen voor een geregistreerd partnerschap.

De groei van het aantal geregistreerde partnerschappen is opmerkelijk te noemen. Vanuit de beroepsgroep gaan al jaren geluiden op om het geregistreerd partnerschap af te schaffen. Waarom? Omdat het geregistreerd partnerschap eigenlijk overbodig is geworden.

Naast het ‘ja-woord’ dat bij het huwelijk verplicht is en bij het geregistreerd partnerschap niet, zijn er sinds de wetswijziging in 2013 nog nauwelijks verschillen met het huwelijk. Zo ontstaan inmiddels ook familierechtelijke betrekkingen tussen een tijdens het geregistreerd partnerschap geboren kind en zijn vader. Erkenning is niet meer nodig. In vele opzichten is het geregistreerd partnerschap inmiddels dan ook gelijk te stellen aan het huwelijk. In beide gevallen leggen partners hun relatie vast bij de ambtenaar van de burgerlijke stand. De partners krijgen een aantal rechten plichten ten opzichte van elkaar. Ook kunnen zij zelf hun vermogensregime regelen (gemeenschap van goederen of partnerschapsvoorwaarden).

Wel is het zo dat een scheiding bij geregistreerd partner onder omstandigheden buiten de rechter om kan worden geregeld, bijvoorbeeld als er geen kinderen zijn en de partners het met elkaar eens zijn over de afwikkeling van hun partnerschap. Echtgenoten moeten voor de ontbinding van hun huwelijk altijd naar de rechter.

Van belang is ook dat het huwelijk tussen een man en een vrouw overal ter wereld wordt geaccepteerd. Dit geldt helaas niet voor het homohuwelijk en het geregistreerd partnerschap. Er kunnen daardoor juridische problemen ontstaan wanneer u naar het buitenland emigreert.

Let dus goed op bij het maken van de keuze om een huwelijk dan wel geregistreerd partnerschap aan te gaan.

Share this post?

Het Rond Advocaten

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *