Wetsvoorstel Wet bevordering mediation zorgt voor duidelijkheid

U bent erfgenaam en heeft een geschil met de andere erfgenamen. Of: u bent getrouwd en wilt scheiden, maar komt er samen niet uit. Hoe lost u een dergelijk geschil het snelst op?

De meest bekende weg is een procedure bij de rechtbank. Deze weg is echter niet altijd het snelst en het meest geschikt. Zo kan een procedure lang duren en is de uitkomst onzeker.

Er zijn ook andere wegen te bewandelen die zich in veel gevallen beter lenen om tot een snelle oplossing voor partijen te komen. Denk aan mediation, arbitrage en bindend advies. Hoewel arbitrage en bindend advies in de wet zijn vastgelegd, geldt dit (nog) niet voor mediation. Het wetsvoorstel Wet bevordering mediation wil dit veranderen.

Stimuleren van mediation

Het doel van het wetsvoorstel is om mensen te stimuleren om bij een geschil niet meteen naar de rechter te gaan, maar om eerst met deskundige hulp te onderzoeken of zij zelf tot een oplossing van hun geschil kunnen komen.

Verhoging kwaliteit mediator

Ook wil de wetgever de kwaliteit van de mediators verhogen. De bedoeling is dat er een speciaal register wordt geopend waar alleen deskundige mediators in worden opgenomen. Zo weet u in ieder geval zeker dat u bij de juiste persoon aan tafel zit.

Het wetsvoorstel zorgt voor meer duidelijkheid over wat mediation nu precies is. Mogelijk gaat de nieuwe wet ook leiden tot minder procedures bij de rechtbank. Dit leidt weer tot lagere kosten. Wanneer u een oplossing vindt voor uw geschil voordat een rechtszaak wordt aangespannen, spaart u immers de kosten uit die met deze rechtszaak zouden samenhangen.

Wij houden u via onze website op de hoogte van het verloop van het wetsvoorstel. Het laatste nieuws kunt u vinden op https://www.internetconsultatie.nl/wetmediation en de reactie daarop van de MfN https://mediatorsfederatienederland.nl/wetgeving/

Share this post?

Het Rond Advocaten

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *