Uit de praktijk: Vader krijgt eenhoofdig gezag

Deze week ontving ik een uitspraak van de rechtbank in een langlopende zaak waarin ik samen met een collega-advocaat een vader bijsta in een strijd rondom zijn dochter van 5 jaar oud.

Vader krijgt eenhoofdig gezag

In deze uitspraak heeft de rechtbank een einde gemaakt aan het gezamenlijk gezag van de ouders over hun dochter en bepaald dat vader voortaan belast wordt met het eenhoofdig gezag over haar.

Bijzondere uitspraak

Het is bijzonder dat de rechtbank deze vergaande beslissing heeft genomen. Het komt namelijk niet vaak voor dat het gezag aan een van de ouders wordt ontnomen. Waarom is de rechtbank in deze zaak wel zo ver gegaan? Wat speelde er?

Echtscheiding

Partijen zijn enkele jaren gehuwd totdat zij eind 2013 besluiten om te gaan scheiden. Hun dochter is dan 1 jaar oud.

Vertrek moeder met dochter

Na een hoogoplopende ruzie heeft de moeder met de dochter de echtelijke woning verlaten zonder te vertellen waar zij naartoe ging. De vader was erg bezorgd, omdat hij bang was dat de moeder hun dochter mee zou nemen naar het buitenland met de bedoeling om niet meer terugkeren naar Nederland.

Poging tot ontvoering

De vader kreeg hierin gelijk. Kort na het vertrek van de moeder uit de echtelijke woning zat zij met de dochter in het vliegtuig om te vertrekken naar het buitenland. De vader heeft dit uiteindelijk weten te voorkomen. De moeder is toen direct gearresteerd. De dochter is bij de vader gaan wonen.

Moeizame echtscheidingsprocedure

Wat volgt is een zeer moeizame echtscheidingsprocedure waarbij er veel wantrouwen is tussen de vader en de moeder.

De ouders waren door het ontvoeringsincident niet in staat om goed met elkaar te communiceren. Er waren veel discussies en de ouders konden niet tot beslissingen ten aanzien van hun dochter komen. Begeleiding door deskundigen waaronder jeugdzorg, Youké, etc. hielp uiteindelijk niet om de communicatie te verbeteren.

Verzoek eenhoofdig gezag

Doordat de ouders niet met elkaar konden praten, kwam hun dochter ernstig in de knel. De vader heeft daarom – na drie jaar gesteggel over hun dochter – de rechtbank gevraagd om hem voortaan te belasten met het eenhoofdig gezag over hun dochter.

Toewijzing verzoek eenhoofdig gezag

De rechtbank heeft het verzoek van de vader uiteindelijk toegewezen, omdat alle mogelijkheden om tot overleg te komen waren uitgeput, de dochter veel last had van de situatie en de vader in staat was om eenhoofdig het gezag over de dochter uit te oefenen.

Zelfstandige beslissingen

De vader is hierdoor in staat om zelfstandig beslissingen te nemen over de dochter. Wel moet de vader de moeder raadplegen voordat hij beslissingen neemt en ook informeren over de beslissingen die hij heeft genomen.

Contact tussen moeder en dochter blijft

Het feit dat de vader is belast met het eenhoofdig gezag over de dochter betekent niet dat de moeder geen contact meer mag hebben met de dochter. De omgangsregeling staat helemaal los van het gezag. De contactregeling tussen de moeder en de dochter blijft dan ook gewoon bestaan.

Hoger beroep?

Het is nog even afwachten of de beslissing van de rechtbank definitief is of dat er toch hoger beroep wordt ingesteld.

UPDATE 11 DECEMBER 2017:

De moeder heeft hoger beroep ingesteld. De zaak is op dit moment aanhangig bij het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden.

Share this post?

Het Rond Advocaten

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *