Uw digitale nalatenschap regelen

Contact Us

Uw digitale nalatenschap regelen

De gemiddelde Nederlander heeft in 2018 maar liefst 25 online accounts. Denk aan Facebook, Twitter, LinkedIn, maar ook bol.com en andere webshops vergen een account. Ook slaan we steeds meer foto’s en bestanden digitaal op in bijvoorbeeld een ICloud account.

Wachtwoorden

Voor elk account heeft u een wachtwoord nodig. De een nog moeilijker dan de ander. U bent meestal de enige die het wachtwoord kent. Maar wat als u overlijdt? Wat gebeurt er dan met deze accounts? En nog belangrijker, wat moeten uw nabestaanden met uw digitale sporen doen?

Online doorleven?

Wanneer u niets regelt, dan blijven uw accounts gewoon bestaan. Al uw online berichten en foto’s blijven toegankelijk voor internetbezoekers. Eventuele opgebouwde saldi vervallen na verloop van tijd en komen niet toe aan uw nabestaanden. En nog erger, uw account zou gehackt kunnen worden, waardoor derden berichten vanuit uw naam zouden kunnen versturen aan bijvoorbeeld uw nabestaanden.

“Digitale” nalatenschap

Het is daarom raadzaam om naast uw “gewone” nalatenschap, ook uw “digitale” nalatenschap goed te regelen. Dit kan op verschillende manieren.

Vertel het aan een vertrouwenspersoon

U kunt uw wachtwoorden delen met een persoon die u vertrouwt, bijvoorbeeld uw echtgenoot, een vriend/vriendin, een broer/zus of uw ouders. U kunt deze persoon ook vertellen wat u graag wilt als u overlijdt. Denk aan het wissen van foto’s en het verwijderen van digitale accounts. Echter, nu deze vertrouwenspersoon vaak ook al tig wachtwoorden heeft die hij/zij moet onthouden, is dit niet de meest ideale weg.

“Digitaal” testament

U kunt uw “digitale” wensen in een testament bij de notaris vast laten leggen. In uw testament regelt u wat er moet gebeuren met uw bezittingen (en schulden). Dit kunt u ook doen voor uw digitale accounts. U hoeft dus niet een apart “digitaal” testament op te laten maken. займ на карту быстро 18 лет

Het volledige testament wordt vervolgens door de notaris geregistreerd bij het Centraal Testamenten Register (CTR). Na uw overlijden kunnen uw erfgenamen dit testament opvragen en aan de hand daarvan waar nodig ook online tot actie overgaan.

Nadeel is wel dat u gedurende uw leven de wachtwoorden van uw digitale accounts regelmatig zult aanpassen en niet voor iedere aanpassing naar de notaris zult gaan.

Maak zelf een lijst

De meest praktische oplossing is dat u zelf een lijst bijhoudt van al uw accounts met de daarbij behorende wachtwoorden. U kunt in de lijst aangeven wat u wilt dat er met de accounts gebeurt wanneer u overlijdt. Deze lijst kunt u opbergen op een veilige plek waar de nabestaanden deze kunnen vinden.

Het risico hiervan is wel dat deze lijst niet altijd boven water komt, zoek raakt of in handen van verkeerde personen komt.

Deze risico’s kunt u beperken door de lijst in een (digitale) kluis te bewaren en in een testament op te nemen waar de kluis en/of de  sleutel zich bevindt dan wel in het testament op te nemen wat het wachtwoord van de digitale sleutel is.

Zie ook: https://nos.nl/video/2260587-zo-regel-jij-nu-alvast-je-digitale-erfenis.html

Share this post?

Het Rond Advocaten

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *