Wel scheiden, maar de woning nog niet verdelen

Contact Us

Wel scheiden, maar de woning nog niet verdelen

U moet er toch niet aan denken dat uw partner wil scheiden en ook nog eens wil dat de gezamenlijke woning direct wordt verkocht.

Dit overkwam recentelijk een client van ons kantoor. Bij hem speelde ook nog dat hij net een eigen bedrijf was gestart.

Wat was er aan de hand?

Man en vrouw zijn samen eigenaar van een woning. Ook hebben zij samen een hypotheeklening. De vrouw wil scheiden, de woning verkopen en de hypotheeklening aflossen. De man wil de woning behouden, maar kan de vrouw nog niet uitkopen. Omdat de man vorig jaar nieuw bedrijf is begonnen als ZZP’er, wil de bank hem nu nog geen hypotheeklening geven. Eerst moet de man over enkele jaren de resultaten van zijn bedrijf kunnen laten zien aan de bank.

Wat zegt de wet?

Het uitgangspunt is dat de woning moet worden verdeeld. Immers, niemand hoeft tegen zijn wil samen eigenaar te blijven van een woning. Er kunnen echter omstandigheden zijn, waaronder de rechter kan bepalen dat de verkoop van de woning enkele jaren moet worden uitgesteld. Dit staat in artikel 178 lid 3 van Boek 3 van het Burgerlijk Wetboek. De rechter weegt daarbij de belangen van beide partijen.

Wat vond de rechter?

De rechter vond ons geval dat het inderdaad te verwachten viel dat de man binnen 2  jaar wel een nieuwe hypotheeklening zou kunnen krijgen, waarmee hij de vrouw kon uitkopen. Ook speelde daarbij dat de kinderen voornamelijk bij de man woonden en gehecht waren aan de woning. Het belang van de vrouw bij directe verkoop van de woning, vond de rechter uiteindelijk minder zwaar wegen dan het belang van de man bij uitstel van deze verkoop.

Hoe is het afgelopen?

Inmiddels is het allemaal goed afgelopen. Onze client heeft een nieuwe hypotheeklening gekregen en zijn ex-partner alsnog kunnen uitkopen.

Scheiden betekent dus niet altijd direct verdelen

Het is dus niet vanzelfsprekend dat bij een scheiding de woning ook direct dient te worden verkocht. In overleg kunt u afspraken met elkaar maken om deze verkoop voorlopig uit te stellen. Ook kunt u dan afspraken met elkaar maken wie de lasten van de woning betaalt. Kunt u geen afspraken met elkaar maken, dan kan de rechter hierover een beslissing nemen.

Share this post?

Het Rond Advocaten

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *