U bent onterfd, heeft u dan nog recht op iets?

Contact Us

U bent onterfd, heeft u dan nog recht op iets?

Als uw ouders u onterfd hebben, dan is dat vaak een teleurstelling. U heeft dan een andere rechtspositie dan uw broers en zussen. Het is echter niet zo, dat u dan helemaal nergens recht op heeft.

Legitieme portie

U behoudt altijd het recht op uw legitieme portie. Ook wel “kindsdeel” genoemd.

Geldbedrag

De legitieme portie is een bepaald geldbedrag. U heeft dus geen recht op spullen van uw ouders.

Berekening legitieme portie

De berekening van de legitieme portie, kan complex zijn. Dit is bijvoorbeeld het geval als uw ouders veel bezittingen hadden of wanneer zij tijdens hun leven veel schenkingen hebben gedaan.

Recht op informatie

Voor de berekening van de legitieme portie, heeft u informatie nodig. De erfgenamen zijn verplicht deze informatie aan u te geven. Als er een executeur of vereffenaar is, zijn zij ook verplicht om u te informeren. Wanneer u de gevraagde informatie niet krijgt, dan kunt u de rechter vragen om hen te verplichten deze informatie te verstrekken.

Betaling legitieme portie

Zodra u alle benodigde informatie heeft, dan kunt u de erfgenamen aangeven op welk bedrag u recht heeft. De erfgenamen moeten dit bedrag dan aan u betalen.

Discussie over de hoogte van de legitieme portie

Als de erfgenamen het niet eens zijn met de hoogte van de legitieme portie of deze niet willen betalen, dan kunt u de rechter vragen om hier een beslissing over te nemen. De rechter zal legitieme portie dan zelf berekenen en vaststellen.

Verval legitieme portie

Let op:

U moet binnen 5 jaar na het overlijden van uw vader/moeder een brief schrijven aan de erfgenamen dat u uw legitieme portie opeist. Als u dat niet op tijd doet, dan vervalt uw recht en krijgt u uiteindelijk niets.

Share this post?

Het Rond Advocaten

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *