Internationale echtscheiding

Contact Us

Internationale echtscheiding

In deze echtscheidingszaak traden wij op voor de man. Partijen waren weliswaar in Nederland getrouwd, maar kort na de huwelijkssluiting verhuisd naar het buitenland. De vrouw startte de echtscheidingsprocedure in Nederland vanuit het buitenland en vroeg onder meer aan de rechtbank om een buitenproportionele kinderalimentatie van € 5.910,- per maand en een buitenproportionele partneralimentatie van € 7.210,- netto per maand vast te stellen. Dit mede op basis van het recht van Maleisië, omdat partijen daar voor het laatst samen hadden gewoond.

De man kon dit onmogelijk betalen. Wij voerden dan ook verweer.

Procedure rechtbank

De rechtbank Den Haag stelde vervolgens vast een kinderalimentatie van € 2.290,- per maand en een partneralimentatie van € 3.000,- netto per maand. Omdat de man ook dit niet kon betalen, hebben wij namens hem hoger beroep ingesteld bij het gerechtshof Den Haag.

De uitspraak kunt u hier lezen.

Procedure gerechtshof

Het gerechtshof heeft de beschikking van de rechtbank Den Haag vervolgens vernietigd en bepaald dat de man deze bedragen niet kon betalen. De kinderalimentatie werd vervolgens door het hof vastgesteld op € 1.000,- per maand. Dit had de man ook zelf voorgesteld. De partneralimentatie werd op nihil gesteld.

Een van de discussiepunten vormde de vraag of de man voor betaling van partneralimentatie moest interen op het geld dat hij had gespaard voor zijn pensioen. Het gerechtshof vond dat dit niet van de man gevraagd kon worden.

De uitspraak kunt u hier lezen.

Procedure Hoge Raad

De vrouw kon zich zelfs niet neerleggen bij de uitspraak van het gerechtshof en stelde cassatie in bij de Hoge Raad. De Hoge Raad heeft het cassatieberoep verworpen.

De uitspraak kunt u hier lezen.

Share this post?

Het Rond Advocaten

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *