2. Beperkte gemeenschap van goederen
Wanneer u ná 1 januari 2018 bent gehuwd en voor of tijdens het huwelijk geen huwelijksvoorwaarden hebt opgesteld, dan bent u in beperkte gemeenschap van goederen gehuwd.
Niet alles is 50/50
De bezittingen en schulden die u had vóór het huwelijk, blijven privé en worden – in tegenstelling tot de algehele gemeenschap van goederen – niet gemeenschappelijk. Alle bezittingen en schulden die u tijdens het huwelijk verkrijgt, worden wel gemeenschappelijk en moeten bij scheiding worden verdeeld.
Uitzondering: Schenking en erfenis
Wanneer u tijdens het huwelijk een schenking en/of erfenis heeft ontvangen, dan blijft dat geld van u. U hoeft dit dus niet met elkaar te delen. In tegenstelling tot de algehele gemeenschap van goederen is een uitsluitingsclausule niet vereist.
Einde
Op het moment dat u een echtscheidingsverzoek bij de rechtbank indient, eindigt de beperkte gemeenschap van goederen. Dit betekent dat alle bezittingen en schulden die u vanaf dat moment krijgt, uw eigendom zijn dan wel voor uw eigen rekening komen.
Verdeling 50/50
Op het moment dat de beperkte gemeenschap van goederen is geëindigd, kan deze worden verdeeld. Eerst moet worden vastgesteld welk vermogen ieder van u had vóór het huwelijk. Dit vermogen hoeft u niet te verdelen. Alle overige vermogensbestanddelen moeten 50/50 verdeeld worden. U kunt de beperkte gemeenschap van goederen zelf verdelen. Als u er samen niet uitkomt, dan kan een advocaat of mediator u helpen. Zo nodig kan ook de rechtbank de verdeling vaststellen in een procedure daarvoor. U heeft daarvoor een advocaat nodig.