Pensioenrechten
Voor en tijdens het huwelijk kunt u ouderdomspensioen en partnerpensioen opbouwen, bij een pensioenfonds of een pensioenverzekeraar. Als u een BV heeft, kon u tot voor kort ook in eigen beheer pensioen opbouwen. Wanneer u gaat scheiden, dan dient u hierover afspraken te maken met elkaar.
Ouderdomspensioen
Ouderdomspensioen voorziet in een uitkering ná het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd (meestal 65-67 jaar).
Wet Verevening Pensioenrechten bij Scheiding
Wanneer u gaat scheiden, dan is de hoofdregel dat u het tijdens huwelijk opgebouwde ouderdomspensioen moet verdelen. Dit op grond van de Wet Verevening Pensioenrechten bij Scheiding (Wet VPS). Een uitzondering op deze hoofdregel geldt wanneer u voor of tijdens het huwelijk huwelijksvoorwaarden hebt gemaakt en daarbij de werking van de Wet VPS heeft uitgesloten. In dat geval mag u het ouderdomspensioen dus zelf behouden en hoeft u het dus niet te verdelen met uw echtgeno(o)t(e).
Melding doen van de scheiding
Het is belangrijk dat u het pensioenfonds of de pensioenverzekeraar tijdig informeert over de scheiding. U moet hiervan melding doen. Hiervoor worden standaardformulieren gebruikt die de Rijksoverheid ter beschikking stelt.
Wanneer u binnen twee jaar na inschrijving van de echtscheidingsbeschikking in de registers van de burgerlijke stand deze melding doet, krijgt u een direct vorderingsrecht op het pensioenfonds of de pensioenverzekeraar. U ontvangt te zijner tijd het pensioen dan rechtstreeks van het pensioenfonds of de pensioenverzekeraar. U bent dan niet afhankelijk van uw ex-partner.
Wanneer u deze melding niet-tijdig doet, vervalt uw aanspraak op ouderdomspensioen niet. Wel bent u dan voor de betaling van het ouderdomspensioen afhankelijk van uw ex-partner. Uw ex-partner dient dan iedere maand zelf uw aandeel in zijn/haar pensioen aan u over te maken.
Afstand doen van pensioenverevening
U kunt bij een scheiding over en weer afstand doen van pensioenverevening. U kunt dit vastleggen in een echtscheidingsconvenant. U dient hierover het pensioenfonds of pensioenverzekeraar wel te informeren.