Aanvaarden of verwerpen
Wanneer u erfgenaam bent, dan dient u een keuze te maken; of u aanvaardt de nalatenschap, of u verwerpt de nalatenschap. Deze keuze is erg belangrijk, omdat hieraan veel juridische consequenties zijn verbonden.
Nee, tenzij u daarover afspraken heeft gemaakt in de samenlevingsovereenkomst.
Dat is niet vanzelfsprekend. Als het uw eigen woning betreft, dan mag uw partner alleen in de woning blijven wonen als uw erfgenamen dat goed vinden. Wel kunt u bij testament bepalen dat uw partner (mede)erfgenaam wordt of in de woning mag blijven wonen. Is de woning gemeenschappelijk eigendom, dan mag uw partner in de woning blijven wonen als jullie dat hebben geregeld in de samenlevingsovereenkomst via een zogenoemd ‘verblijvingsbeding’ of in een testament. Als jullie daarover niets hebben geregeld, dan zal uw partner afspraken moeten maken met uw erfgenamen over voortzetting van de bewoning.
De legitieme portie wordt ook wel kindsdeel genoemd. Dit geeft recht op een gedeelte van de nalatenschap.
U heeft recht op de legitieme portie als uw vader of moeder overlijdt, want u bent een afstammeling van uw ouders.
Er is geen verschil tussen de legitieme portie en het kindsdeel. Het kindsdeel is een ander woord voor de juridische term ‘legitieme portie’.
Een executeur wordt benoemd bij testament.
De erfgenamen kunnen niet zelf alsnog iemand tot een executeur benoemen als de erflater dit niet heeft gedaan. Er is dan geen executeur. De erfgenamen moeten dan samen tot afwikkeling overgaan.
De erflater kiest zelf de executeur uit. Dit kan een vertrouwenspersoon van de erflater zijn, maar bijvoorbeeld ook een advocaat of notaris.
De vereffenaar maakt de nalatenschap klaar voor verdeling. Hij beheert de bezittingen van de nalatenschap, int de vorderingen en voldoet de schulden van de nalatenschap. De belangen van de erfgenamen en de schuldeisers dient hij daarbij te behartigen.
Instructies van erfgenamen hoeft de vereffenaar niet op te volgen. De vereffenaar kan het beheer met uitsluiting van de erfgenamen naar eigen inzicht voeren. Hij mag zelf kiezen welke zaken er worden verkocht. Het belangrijkste is dat zijn handelingen in het belang van de nalatenschap zijn.
De vereffenaar kan de hulp van een advocaat of notaris inschakelen om zich te laten adviseren bij de afwikkeling van de nalatenschap of wanneer er discussie ontstaat met de erfgenamen of andere betrokkenen.
Of bel 030 760 44 00
De verdeling van de nalatenschap betekent dat de erfgenamen afspreken wie wat uit de erfenis krijgt.
Na betaling van alle schulden moet de nalatenschap worden verdeeld tussen de erfgenamen.
Bij de verdeling van de nalatenschap moeten alle erfgenamen worden betrokken. De legitimaris is geen erfgenaam en behoeft dan ook niet bij de verdeling te worden betrokken.
Informatiebijeenkomst
Echtscheiding en de gevolgen daarvan
✅ Maandag 11 november 2019 vanaf 19.30 uur (inloop vanaf 19.15 uur)
✅ Interactief
✅ Voldoende gelegenheid voor het stellen van vragen
✅ Kosteloos
✅ Vrijblijvend
Kennismaken
Vragen? Kom langs!
✅ Dezelfde week nog
✅ Ook ‘s avonds
✅ Eerste halfuur kosteloos
✅ Vrijblijvend
✅ Direct advies
Online spreekuur
Stel direct uw vraag
✅ Elke dag van 9.00u tot 20.00u
✅ Via webchat.
✅ Kosteloos
✅ Vrijblijvend
✅ Direct advies