Samenlevings- overeenkomst
Veel mensen sluiten een samenlevingsovereenkomst als zij gaan samenwonen, bijvoorbeeld bij de aankoop van een gezamenlij...
Veel mensen sluiten een samenlevingsovereenkomst als zij gaan samenwonen, bijvoorbeeld bij de aankoop van een gezamenlij...
Heeft u minderjarige kinderen met de partner met wie u samenleeft, dan moet u bij beëindiging van de samenleving goede ...
Beëindigen u en uw partner de samenleving, dan dient u afspraken met elkaar te maken over de verdeling van de goederen...
Beëindigt u de samenleving en heeft u een of meer minderjarige kinderen? Dan moet u samen een financiële regeling tr...
Voor samenlevers is – in tegenstelling tot gehuwden bij echtscheiding – in de wet niets geregeld over de v...
Heeft u minderjarige kinderen met de partner met wie u samenleeft, dan moet u bij beëindiging van de samenleving goede afspraken maken met elkaar over de kinderen.
Samenlevende ouders zijn – in tegenstelling tot gehuwde ouders – niet automatisch allebei ook in juridische zin ouder van het kind dat zij hebben. De moeder is dat wel, maar de vader niet. De vader moet het kind erkennen om ‘juridisch ouder’ te worden.
Wanneer bij beëindiging van de samenleving blijkt dat u uw kind niet heeft erkend en uw ex-partner daaraan niet wil meewerken, dan kunt u de rechtbank vragen om vervangende toestemming tot erkennen te verlenen. U moet daarvoor een verzoekschrift bij de rechtbank indienen. U kunt dit niet zelf doen, maar dient daarvoor een advocaat in te schakelen. De rechtbank zal het verzoek altijd toewijzen, tenzij sprake is van bijzondere omstandigheden.
In tegenstelling tot gehuwde ouders, zijn samenlevende ouders niet automatisch allebei belast met het ouderlijk gezag. Samenlevende ouders zijn alleen gezamenlijk belast met het ouderlijk gezag als zij daarvan aantekening hebben laten maken in het Gezagsregister.
Wanneer bij beëindiging van de samenleving blijkt dat u niet belast bent met het ouderlijk gezag over de kinderen en uw ex-partner daaraan niet wil meewerken, dan kunt u dit alsnog realiseren door bij de rechtbank een verzoekschrift in te dienen. U kunt dit niet zelf doen en dient daarvoor een advocaat in te schakelen. De rechtbank zal het verzoek altijd toewijzen, tenzij sprake is van bijzondere omstandigheden. Met andere woorden: gezamenlijk gezag is het uitgangspunt, eenhoofdig gezag de uitzondering.
Wanneer u beiden belast bent met het ouderlijk gezag over de kinderen, dan moet u bij beëindiging van de samenleving – net zoals gehuwden bij een echtscheiding – een ouderschapsplan opstellen. Dit is wettelijk verplicht. Veel mensen weten dit niet waardoor een ouderschapsplan vaak vergeten wordt. Lees meer hierover op onze website onder “Kinderen-Ouderschapsplan“.