Scheiden en vennootschap onder firma (VOF)
Wanneer u samen met een ander dan uw echtgeno(o)t(e) een vennootschap onder firma (vof) heeft en u bent in gemeenschap van goederen gehuwd, dan heeft uw echtgeno(o)t(e) recht op de helft van de waarde van uw vennootschapsaandeel. Wanneer u de vof na de scheiding wilt voortzetten, dan dient u daarvoor een vergoeding te betalen.
Wanneer u op huwelijksvoorwaarden bent gehuwd, dan hoeft u de waarde van de vof niet te verdelen. Het kan wel zo zijn dat u (een deel van) de waarde van uw vennootschapsaandeel met uw echtgeno(o)t(e) moet verrekenen. Of dit ook zo is, hangt af van de tekst van de huwelijksvoorwaarden die u bent aangegaan.
Wanneer u samen met uw echtgeno(o)t(e) een vof heeft, dan kunt u deze na de scheiding gewoon samen voortzetten. Het komt echter vaak voor dat partijen ervoor kiezen om de vof bij een scheiding te beeindigen. U dient dan afspraken met elkaar te maken over wie de vof voortzet. Wanneer u hier samen niet uitkomt, kan de rechter een beslissing hierover nemen.
De waarde van de vof kunt u zelf vaststellen, maar dat is niet altijd eenvoudig. U kunt dan een deskundige inschakelen die de waarde van de vof en daarmee ook van uw vennootschapsaandeel vaststelt. Wanneer u hier samen niet uitkomt, kan de rechter een beslissing hierover nemen.
Scheiden en Besloten Vennootschap (BV)
Wanneer u directeur-grootaandeelhouder (dga) bent van een besloten vennootschap (BV) en u bent in gemeenschap van goederen gehuwd, dan is het wettelijk uitgangspunt dat de aandelen behoren tot de huwelijksgoederengemeenschap.
Wanneer u na de scheiding de BV wilt voortzetten en de aandelen dus aan u worden toegescheiden, dan moet u de helft van de waarde van de aandelen betalen aan uw echtgeno(o)t(e). Een uitzondering hierop geldt wanneer u de aandelen hebt gekocht met schenkingsgeld of erfenisgeld en daarbij een zogenoemde uitsluitingsclausule is gemaakt. In dat geval hoeft u de waarde van de aandelen niet te verdelen.
Wanneer u op huwelijksvoorwaarden bent gehuwd, dan hoeft u de waarde van de aandelen niet te verdelen. Het kan wel zo zijn dat u (een deel van) de waarde van de aandelen met uw echtgeno(o)t(e) moet verrekenen. Of dit ook zo is, hangt af van de tekst van de huwelijksvoorwaarden en de vraag of er bijvoorbeeld een periodiek of finaal verrekenbeding van toepassing is.
U kunt de waarde van de aandelen zelf vaststellen, maar dat is bij een BV niet eenvoudig. In de praktijk wordt dan ook vaak een deskundige ingeschakeld die de waarde van de aandelen bepaalt. Wanneer u hier samen niet uitkomt, kan de rechter een beslissing hierover nemen.
Let op: continuïteit bedrijf
Wanneer u (een deel van) de onderneming moet verdelen of verrekenen en dus een uitkoopsom moet betalen aan uw echtgeno(o)t(e), dan kan dat de continuïteit van de onderneming in gevaar brengen.
Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat u bepaalde investeringen moet doen of andere financiële verplichtingen hebt richting schuldeisers. Betaling van een uitkoopsom kan dan leiden tot serieuze problemen van de onderneming met zelfs een faillissement tot gevolg.
In dat geval kunt u afspraken met elkaar maken over de wijze waarop de betaling plaatsvindt. Zo kunt u afspreken dat de uitkoopsom in termijnen wordt voldaan. U kunt ook kijken of het mogelijk is de waarde van het bedrijf te verrekenen met andere vermogensbestanddelen die u bij de scheiding moet verrekenen of verdelen. Ook kunt u afspreken dat uw echtgeno(o)t(e) nog een belang behoudt in de onderneming.