Mediation

Wilt u scheiden en daarvoor samen afspraken maken met behulp van mediation? Of bent u verwikkeld in een moeizame procedure en zijn er kwesties waarin u samen niet tot overeenstemming komt?

Advocaat-mediator

In beide gevallen kan een advocaat-mediator u helpen. De advocaten van Het Rond Advocaten zijn beiden advocaat-mediator.

Belangen zichtbaar maken

Wij zijn ervoor opgeleid om de belangen van u beiden zichtbaar te maken. Wij kunnen u helpen om afspraken te maken waar u beiden achter kunt staan en waardoor uw onderlinge relatie niet (verder) verstoord behoeft te worden.

Procedure voorkomen

Door een advocaat-mediator in te schakelen, kunt u een procedure voorkomen waarin de rechter uiteindelijk bepaalt wat er geregeld moet worden en op welke manier. Met mediation houdt u dus zelf de regie in handen.

Nog meer voordelen

Maar mediation heeft nog meer voordelen ten opzichte van een procedure. Zo is het belang van een kind beter gewaarborgd. Ook verloopt mediation veel sneller dan een procedure en blijven de kosten beperkt. U heeft immers maar één advocaat-mediator nodig.

Mediationtraject

In de meeste gevallen zijn er in het mediationtraject vier à vijf gesprekken nodig, maar dit hangt sterk af van wat er geregeld moet worden.

Mediationgesprekken duren meestal één à twee uur met telkens tussenpozen van een à twee weken.

De periode tussen de gesprekken kunt u gebruiken om bijvoorbeeld nadere informatie te verzamelen, met de kinderen te praten over een zorgregeling, zo nodig een financiering te regelen voor de overname van de woning, de woning te koop te zetten en/of de inboedel te verdelen.

Afspraken vastleggen

Het mediationtraject wordt bij een goed verloop daarvan afgesloten met een echtscheidingsconvenant en/of een ouderschapsplan. Als beide partijen deze hebben ondertekend, dient de advocaat-mediator ze in bij de rechtbank, samen met een gemeenschappelijk verzoek tot echtscheiding.

 • Vragen over Mediation

  • Is mediation verplicht?
  • U bent niet verplicht om uw scheiding via mediation af te wikkelen. Wel heeft mediation veel voordelen. Een mediation verloopt sneller dan een procedure, is goedkoper en u houdt te allen tijde zelf de regie in handen.
  • Hoe lang duurt een mediationtraject?
  • Een mediationtraject duurt gemiddeld drie maanden. Natuurlijk kan dit ook veel sneller als u dat wenst. Ook kunt u meer tijd nemen voor het maken van afspraken. De uiteindelijke duur van het mediationtraject is dan ook afhankelijk van de omstandigheden en uw wensen.
  • Hoe lang duurt een mediationgesprek?
  • Een mediationgesprek duurt gemiddeld één a twee uur.
  • Hoeveel mediationgesprekken zijn er nodig?
  • In de meeste gevallen zijn er in het mediationtraject vier à vijf gesprekken nodig, maar dit hangt sterk af van wat er geregeld moet worden.
  • Als wij er niet uitkomen in mediation, mag mijn ex dan alles wat is besproken aan de rechtbank vertellen?
  • Alles wat in een mediation wordt besproken is vertrouwelijk. Dit betekent dat – in geval u er samen niet uitkomt - u noch uw ex-partner aan de rechtbank mogen vertellen wat er is besproken.
  • Hoe wordt een mediation afgesloten?
  • Als de mediation succesvol verloopt, wordt deze afgesloten met ondertekening van een echtscheidingsconvenant en eventueel een ouderschapsplan als u minderjarige kinderen heeft. Als u getrouwd bent, dan zal de advocaat-mediator deze stukken voor u bij de rechtbank indienen met een verzoek tot echtscheiding. Als u niet getrouwd bent, dan is de scheiding met ondertekening van deze documenten afgewikkeld.