Samen scheiden
Wanneer u het samen eens bent over de zaken die geregeld moeten worden, dan kunt u samen de scheiding aanvragen. Dit kan via een gezamenlijk verzoek. U heeft hiervoor wel een advocaat nodig.
Wat zijn de stappen?Wanneer u het samen eens bent over de zaken die geregeld moeten worden, dan kunt u samen de scheiding aanvragen. Dit kan via een gezamenlijk verzoek. U heeft hiervoor wel een advocaat nodig.
Wat zijn de stappen?Wanneer u het eens kunt worden over de gevolgen van de echtscheiding, dan kunt u de afspraken die u daarover maakt vastleggen in een echtscheidingsconvenant en een ouderschapsplan wanneer u een minderjarig kind heeft. Wij kunnen u daarbij helpen. Ook kunnen wij u als advocaat-mediator bijstaan bij het maken van afspraken over de afwikkeling van uw echtscheiding.
Indien u afspraken heeft gemaakt over de afwikkeling van uw echtscheiding en deze zijn vastgelegd in een ouderschapsplan en echtscheidingsconvenant, dan zal uw advocaat bij de rechtbank een verzoekschrift tot echtscheiding indienen. U bent daarvoor griffierechten verschuldigd (2022: € 314,00). De procedure wordt dan schriftelijk afgedaan. U hoeft niet naar de rechtbank toe.
De rechtbank zal vervolgens een beslissing nemen. Deze beslissing wordt vastgelegd in een zogenoemde ‘beschikking’. De beschikking omvat dan de door u zelf gemaakte afspraken. Meestal stuurt de rechter 4 weken na de indiening van het verzoekschrift tot echtscheiding de beschikking naar uw advocaat. U hoeft daarvoor dus niet naar de rechtbank te komen.
Als de rechtbank de echtscheiding heeft uitgesproken, bent u nog niet definitief gescheiden. Daarvoor is nodig dat de beschikking. Om het huwelijk definitief te laten ontbinden, moet u binnen zes maanden een verzoek tot inschrijving van de beschikking indienen bij de gemeente waar u oorspronkelijk bent gehuwd. Wij verzorgen dit voor u. Op het moment dat de beschikking wordt ingeschreven, raakt het huwelijk definitief ontbonden. Wij ontvangen daarvan een bewijs en sturen dat naar u toe. U bent dan officieel gescheiden.
Bent u het samen niet eens over de scheiding of over de zaken die daarbij geregeld moeten worden, dan kunt u eenzijdig de echtscheiding aanvragen door een verzoek in te dienen bij de rechtbank. In dat geval dient ieder van u een eigen advocaat te nemen.
Wat zijn de stappen?U begint de scheidingsprocedure met een verzoekschrift, waarin u de scheiding aanvraagt. Uw advocaat stelt het verzoekschrift op en stuurt deze naar de rechtbank. In het verzoekschrift kunt u ook vragen of de rechter een beslissing wil nemen over andere zaken, zoals vaststelling van kinder- en partneralimentatie en de wijze waarop de financiële afwikkeling van de scheiding moet plaatsvinden. Dit worden nevenvoorzieningen genoemd.
Na de indiening van het verzoekschrift krijgt uw partner de gelegenheid om een verweerschrift in te dienen. Dit moet gebeuren binnen 6 weken, tenzij de rechter beslist dat deze termijn te kort is. Wanneer u het niet eens bent met de echtscheiding op zich, dan kan dat in het verweerschrift worden aangegeven. Echter, als een van de partners wil scheiden, is dat voor de rechter voldoende om de echtscheiding uit te spreken. In het verweerschrift kunnen ook nevenvoorzieningen worden gevraagd. Dat worden ook wel ‘zelfstandige verzoeken’ genoemd.
Als u kinderen heeft, dan moet u een ouderschapsplan opstellen. Zonder ouderschapsplan zal de rechter in beginsel de echtscheiding niet uitspreken. De rechter zal dan een zitting plannen. U dient dan als ouders uitleg te geven waarom u geen ouderschapsplan heeft. De rechter kan u naar een mediator verwijzen hiervoor. Nadat het ouderschapsplan klaar is, zal de rechter de zaak verder gaan behandelen.
Als de rechtbank over alle stukken beschikt, stelt de rechter een datum voor behandeling vast. U krijgt hiervan bericht via uw advocaat. U dient op deze zitting samen met uw advocaat aanwezig te zijn. De rechter zal u mogelijk vragen willen stellen. Ook zal de rechter uw advocaat in de gelegenheid stellen om de ingediende stukken nader toe te lichten.
Op de zitting zal de rechter geen uitspraak doen. Dit doet hij/zij pas na afloop van de zitting. Deze beslissing wordt vastgelegd in een zogenoemde ‘beschikking’. Meestal stuurt de rechter 4 weken na de indiening van het verzoekschrift tot echtscheiding de beschikking naar uw advocaat. U hoeft daarvoor dus niet naar de rechtbank te komen.
Als de rechtbank de echtscheiding heeft uitgesproken, bent u nog niet definitief gescheiden. Daarvoor is nodig dat de beschikking. Om het huwelijk definitief te laten ontbinden, moet u binnen zes maanden een verzoek tot inschrijving van de beschikking indienen bij de gemeente waar u oorspronkelijk bent gehuwd. Wij verzorgen dit voor u. Op het moment dat de beschikking wordt ingeschreven, raakt het huwelijk definitief ontbonden. Wij ontvangen daarvan een bewijs en sturen dat naar u toe. U bent dan officieel gescheiden.
Een echtscheidingsprocedure duurt tegenwoordig vaak lang en is niet zelden complex. In sommige gevallen kunnen partijen niet wachten op de definitieve uitkomst van de echtscheidingsprocedure en moeten bepaalde belangrijke zaken heel snel geregeld worden. Dit kan via een procedure voorlopige voorzieningen.
Wat zijn de stappen?U kunt een voorlopige voorziening vragen aan het begin van een echtscheidingsprocedure of als deze al loopt. U kunt dat niet zelf doen en heeft daarvoor een familierechtadvocaat nodig. De rechter zal u vaak al binnen enkele weken horen en vrijwel direct een beslissing nemen.
U kunt niet iedere voorlopige voorziening vragen aan de rechtbank. In de wet staat limitatief opgesomd voor welke zaken u een voorlopige voorziening kunt vragen. De rechter kan een beslissing nemen over de vraag wie er voorlopig in het huis blijft wonen. Ook kan de rechter bepalen op welke momenten de kinderen bij de ene of de andere ouder verblijven. Ook kan de rechter een voorlopige kinder- en/of partneralimentatie vaststellen.
De beslissing van de rechter in een procedure voorlopige voorzieningen is beperkt geldig en eindigt op het moment dat de rechtbank in de echtscheidingsprocedure een definitieve beslissing neemt. Na de beslissing van de rechter in de voorzieningenprocedure, moet u binnen vier weken een verzoekschrift tot echtscheiding bij de rechtbank indienen. Doet u dat niet, dan vervalt de voorlopige beslissing van de rechter en moet u weer helemaal opnieuw beginnen.