Trouwen? Weet waar u aan begint!

Contact Us

Trouwen? Weet waar u aan begint!

Mediation voor het huwelijk.

Een huwelijk is zo romantisch nog niet. Wat veel mensen zich niet realiseren is dat het ja-woord veel juridische en financiële consequenties heeft. Er gaat een geheel nieuw pakket van regels gelden.

Deze regels hebben vergaande gevolgen tijdens het huwelijk, en ook na afloop daarvan. Denk alleen al aan alimentatieverplichtingen en de gezamenlijke aansprakelijkheid voor elkaars schulden.

Het is dan ook verstandig om vóór het huwelijk afspraken met elkaar te maken. Dit moet via huwelijksvoorwaarden. Voor het opstellen daarvan dient u goed met elkaar na te denken over uw wederzijdse verwachtingen van het huwelijk, met name op financieel gebied. Wilt u kinderen? Gaat een van u beiden minder werken? Verwacht u erfenissen? Is er al vermogen bij een van u? Is een van u ondernemer?

Over al deze vragen wordt in veel gevallen te weinig nagedacht. Ook de notaris helpt daarbij onvoldoende, zo leert de ervaring.

Om teleurstellingen in de toekomst te voorkomen wordt gepleit voor mediation voorafgaand aan het huwelijk. Is dit niet de omgekeerde wereld? Nee dus. Het is misschien minder romantisch, maar een huwelijk is nu eenmaal meer dan alleen romantiek.

Daarom het advies om voorafgaand aan het huwelijk daadwerkelijk het gesprek met elkaar aan te gaan. Openheid en eerlijkheid staan daarbij centraal. Op zo’n moment is dat niet makkelijk. Een mediator kan u daarbij helpen. In één of twee gesprekken kunt u samen met de mediator komen tot afspraken die daadwerkelijk aansluiten bij wat u wilt, nu en in de toekomst. De gang naar de notaris is dan nog slechts een formaliteit. Daarna kan het huwelijksfeest écht beginnen!

Share this post?

Het Rond Advocaten

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *