Alimentatie en einde samenleving

Alimentatie en einde samenleving

Beëindigt u de samenleving en heeft u een of meer minderjarige kinderen? Dan moet u samen een financiële regeling treffen voor de verzorging en opvoeding van uw kind: de kinderalimentatie. Bij een beëindiging van samenleving bestaat er geen recht op partneralimentatie. Wel kunt u hierover samen een regeling treffen. Wanneer u er samen niet uitkomt, kunt u de rechter vragen om een beslissing te nemen.

Lees meer over alimentatie op onze website onder “Alimentatie“.

Veelgestelde vragen over alimentatie en einde samenleving

U kunt samen bepalen wat de kosten van uw kind zijn. Hiervoor kunt u gebruikmaken van de zogenoemde NIBUD-normen. Deze normen worden ook door de rechter gehanteerd.

Elk van de ouders draagt naar draagkracht bij. Daarbij zijn beide inkomens van belang en de zorgregeling die de ouders zijn overeengekomen.

De wettelijke alimentatieverplichting duurt tot 21 jaar. Vanaf 18 jaar is een kind weliswaar meerderjarig, maar het houdt recht op alimentatie zolang het daar behoefte aan heeft.

Zodra uw kind 21 jaar is, stopt de wettelijke onderhoudsverplichting. U hoeft dan geen kinderalimentatie meer te betalen, tenzij het kind door bijzondere omstandigheden niet in het eigen levensonderhoud kan voorzien.

Nee, tenzij u dit met uw ex-partner heeft vastgelegd in de samenlevingsovereenkomst.

Ja, dat kan, bijvoorbeeld in een officiële samenlevingsovereenkomst. U kunt daarin verklaren dat de alimentatieregeling geldt die ook van toepassing is in geval van een huwelijk.

advca

logo keurmerk specialisatievereniging

vfaslogo

2mfn_register_logo

Up-to-date blijven is een must. Wij zijn daarom aangesloten bij de Nederlandse Vereniging Familie- en Erfrecht Advocaten Scheidingsmediators (vFAS)
en de Mediatorsfederatie Nederland (MfN).

Neem gerust contact op

Onze experts staan 7 dagen in de week voor U klaar.