Dit hangt af van uw situatie en van uw financiële mogelijkheden. Als u de lasten niet kunt betalen, dan moet de woning verkocht worden of aan uw ex-partner toegescheiden.
U kunt de rechter vragen om uw ex te bevelen om mee te werken aan verkoop van de woning. De rechter kan daarbij een dwangsom opleggen. De rechter kan in bijzondere situaties zelfs bepalen dat u zonder medewerking van uw ex de woning mag verkopen en leveren aan een derde.
U bent fiscaal partner tot op het moment dat u én een verzoekschrift tot echtscheiding bij de rechtbank heeft ingediend én u niet meer op hetzelfde adres woonachtig bent.
Als u voor de helft eigenaar bent van de woning en u betaalt uw aandeel in de hypotheekrente, dan mag u ook na vertrek uit de woning de door u betaalde hypotheekrente aftrekken. Dit mag tot uiterlijk twee jaar na uw vertrek. Daarna is dit niet meer mogelijk en verschuift uw vermogen in de woning naar box 3. Als de woning een overwaarde vertegenwoordigt, moet u daarover vermogensbelasting te betalen
Bent u voor de helft eigenaar van de woning, maar betaalt u wel alle hypotheekrente, dan mag u niet zomaar alle hypotheekrente aftrekken. Eigenlijk mag u maar de helft van de hypotheekrente aftrekken, omdat u slechts voor de helft eigenaar bent. Dit kunt u ondervangen door met elkaar af te spreken dat u het aandeel in de betaling van de hypotheekrente van uw ex voor hem/haar betaalt met als reden (titel) alimentatie. Deze ‘alimentatie’ is fiscaal aftrekbaar zodat u uiteindelijk toch 100% aftrek geniet.